Skip to content

Cara Jana RM 100 Sehari Tanpa Modal Besar

Bagaimana mana anda ingin jana pendapatan RM100 ringgit sehari yang konsisten?

Jadi, saya akan kongsikan macam mana saya boleh buat satu bisnes yang membolehkan saya jana Rm 100 ringgit sehingga cecah 4 angka.

Selain itu, saya turut berkongsi macam mana saya guide bisnes partner atau ejen-ejen dapat pendapatan sekurangnya Rm 100 ringgit sehari.

Sebelum itu, cuba anda bayangkan mempunyai side income Rm 100 ringgit sehari dan bila dikalikan sebulan sehingga capai Rm 3000 sebulan.

Mungkin gaji anda 5000 atau 2000 ribu sebulan dan ada side income Rm 3000 sebulan sangat banyak. Dalam keadaan ekonomi sekarang, walaupun ada yang gaji 10 ribu, 15 ribu dan 20 ribu pun buat side income.

1) Produk Jenis Consumable

Pertamanya, anda kena pilih produk jenis consumable iaitu produk yang selalu habis. Contoh dia beli pada anda 25 hb dan 25 hb akan datang produk dia habis maka 26 hb mereka akan buat belian. Ini kelebihan bila kita berniaga produk consumable yang selalu habis.

Bayangkan, anak kita ada masalah selalu demam atau selsema dan kita amalkan vitamin-C. Jadi, kita beli vitamin-C pada15 hb kemudian kita amalkan setiap hari dan 16 hb berikutnya akan habis. Produk itu berkualiti dan makan rasa kesan, merekan akan beli balik.

Contohnya macam produk-produk kesihatan ini, dia adalah gaya hidup dan bukanlah ubat. Dalam keadaan kita tidak cukup makan sayur, kita makan ayam pun bergoreng dengan protein dengan zat tidak cukup dan sebaginya.

2) Untung Banyak Walaupun 1 Produk

Kedua ialah bisnes yang boleh bagi multiple income iaitu bukan satu income sahaja. Contohnya dalam bisnes yang saya buat sekarang ada 9 jenis keuntungan di atas setiap jualan produk. Salah satunya ialah keuntungan runcit iaitu beli pada harga RM 10 ringgit dan jual pada RM 13 ringgit dimana 20 peratus atau 30 peratus keuntungan.

Selain itu, lepas dari jualan produk kita ada points dan bila dikumpulkan bulan depan ditukar menjadi duit. Bila kita jual banyak lagi prestasi bisnes kita meningkat. Bila kita berada pada jualan yang lebih tinggi, kita boleh dapat sehingga 47 peratus, 69 peratus dan sebagainya.

Maksudnya dari satu produk bukan hanya satu sahaja keuntungan tetapi banyak. Dimana, bukan sahaja income harian dapat tetapi bulanan juga dapat.

3) Pelanggan Yang Ramai

Ketiga ialah mempunyai jumlah pelanggan yang ramai atau dinamakan sebagai volume. Contohnya, setiap hari mesti ada pelanggan yang beli supaya bulan depan meraka akan beli lagi. Bayangkan, kalau kedai runcit hanya ada 5 pelanggan selama setahun memang tutup kedai tu.

Bila kita buat bisnes dan inginkan income besar mesti ada pelanggan yang ramai. Jualan produk melalui pelanggan sebab customer bawa duit untuk kita dan kita beri barang pada customer. Jadi, kita check teknik pemasaran, teknik close sale supaya kita boleh dapat income sustainable.

Contoh, produk kita dapat satu jualan dapat RM 25 ringgit dan pada 1hb ada 4 orang pelanggan yang beli maka hari itu kita akan dapat Rm 100 ringgit. Apa yang berlaku, bulan depan produk mereka habis jadi mereka akan datang untuk beli balik.

4) Jaga Hubungan Baik

Keempat ialah kita kena jaga relationship. Produk bagus, makan rasa kesan, habis setiap bulan dan banyak keuntungan tetapi kena jaga relationship dengan pelanggan. Kalau kita tidak jaga relationship, dia boleh beli pada orang lain.

Bila kita jaga relationship, orang itu akan selalu ingat dekat kita dan dia kita pedulikan dia. Bukan sekadar, penjual dan pembeli tetapi kita perlu jadi kawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *