Idea Bisnes Untuk Pemandu Grab (E Hailing Dan Courier Service)

Apakah idea bisnes yang anda boleh buat sekiranya anda bekerja sebagai seorang E-Hailing seperti bawa grab, bawa motor dan kereta dan Courier Service ?

Sekarang cuba kita tengok revolusi E-Halling yang dulunya di Malaysia ialah Uber dan Grab.

Kalau dulu ramai orang grab atau uber yang mengadu elaun dipotong, ada requirement baru, kena check JPJ dan macam-macam lagi.

Lepas itu Covid 19 pun berlaku. Kesannya ramai orang mula kehilangan kerja.

Tapi, secara tiba-tiba peluang pekerjaan dalam bidang kurier ini makin banyak.

Buktinya ramai daripada mereka mencuba pekerjaan dalam sektor Courier Service.

Sebenarnya pada peringkat awal, pekerjaan dalam bidang ini sangat seronok. Ya lah meriah. Kesana kesini ada sahaja nampak abang berbaju ‘pink’ di merata tempat.

Tapi lama kelamaan kita makin nampak aduan daripada mereka yang bawa grab dan food panda ni.

Apa yang dikatakan oleh mereka ialah sekarang ni semakin banyak saingan. Trip dah tak macam dulu. Ya lah kan sebab dah ramai orang buat pekerjaan ni.

Selain itu, banyak juga syarikat dan kedai makanan yang tak mampu bertahan lama dalam keadaan ekonomi sekarang.

jadi di sini, saya terpanggil untuk berkongsi macam mana anda sebagai seorang pekerja yang bekerja dalam e-hailing ni boleh gunakan apa yang anda buat sekarang untuk buat satu bisnes part time yang boleh bantu anda untuk bina satu kerjaya.

Dan yang penting bebas dan tak bergantung sepenuhnya pada masa.

Contohnya pemandu E-Hailer yang menghantar barang. Ini sememangnya pekerjaan yang halal.

Ya, saya tak menafikan pekerjaan ini sangat membantu ramai orang untuk survive dalam keadaan covid 19.

Dan mereka juga membantu ramai warga masyarakat di mana mereka tak perlu bergerak ke sana ke sini, iaitu hanya dengan menggunakan khidmat mereka sahaja.

Tetapi, saya nak bertanya, bagaimana dengan kewangan anda ? Adakah kewangan anda boleh bertahan lama dengan pekerjaan sekarang ?

Kalau ada yang diantara anda yang gembira dan seronok dengan pekerjaan dan income sekarang, ok, anda boleh teruskan.

Tetapi, perkongsian saya kali ni ialah saya tujukan kepada anda yang mungkin sudah merasakan penatnya bekerja tambahan masa kerja dari pagi smpai ke malam. Di tambah lagi dengan tenaga yang digunakan tak berbaloi dengan income yang anda dapat.

Maka, perkongsian ini untuk anda.

Jadi apa yang saya boleh kongsikan ialah apabila income bergantung sepenuhnya kepada masa yang digunakan untuk bekerja, Maka kita akan capai tahap maksimum. Sebagai contoh, berapa lama kita boleh bawa motor atau kereta untuk hantar barang.

Kalau anda yang baru menjadi E-Hailer, grab dan sebagainya memang anda akan pecut untuk dapat income sebanyak 8 ribu, 9 ribu dan 10 ribu.

Tapi lama kelamaan, lepas 2,3 tahun, mereka merasakan yang masa yang diberikan kepada pekerjaan tu dah maksimum. Sebabnya bebanan, risiko dan komitmen dah tak boleh pergi lebih daripada masa yang kita boleh bagi.

Ramai juga yang mungkin ada masalah kesihatan dan komitmen seperti sakit pinggang dan sakit-sakit lain.

Jadi apa yang saya nak kongsikan ialah seorang pekerja grab anda mungkin jumpa 20 ke 30 orang sehari. Jadi dalam sebulan anda mungkin jumpa lebih kurang 900 orang sehari. Dan tak mungkin akan jumpa orang yang sama berkali-kali.

Saya nak bagitahu, sebenarnya anda dah banyak rugi sebabnya anda akan dapat income sekali sahaja daripada pelanggan anda.

Jadi di sini, apa yang saya boleh cadangkan ialah apabila anda jumpa ramai orang, tinggalkan ‘sesuatu’ kepada mereka mungkin ia boleh membantu anda.

Bayangkan kalau sebulan 900 pelanggan. dalam setahun kita dapat 9000 pelanggan.

Kalau kita tinggalkan ‘sesuatu’ contohnya produk. Yang mana bila pelanggan beli dan gunakan produk tu secara berterusan.

Maka itu lah yang saya buat.

Pengalaman saya 8 tahun dalam bisnes ni. pelanggan saya keep on datang beli secara berterusan setiap bulan.

Apa yang seronoknya ialah saya boleh enjoy daripada usaha saya dari tahun yang lepas bila produk itu datang lagi.

Jadi kita tak perlu setiap bulan untuk bergantung sepenuhnya kepada pelanggan baru. Kalau macam tu penatlah.

Jika begitu maka masa kita akan terhad. Mungkin diri kita akan lebih penat dan masa untuk berehat diabaikan.

Kenapa saya kata kita tak perlu bergantung sepenuhnya kepada pelanggan baru ?

Sebabnya adalah 90% daripada income yang kita dapat ialah datang daripada ‘repeat order’.

Selain itu, kita juga boleh buka ajen yang ramai dan daripada situ, ajen kita juga boleh dapat pelanggan yang ‘repeat order’.

Bayangkan kalau income daripada kita seorang dapat RM 3 ribu sebulan, Kita ada 10 orang maka kita ada RM 33 ribu jualan sebulan.

Dan kebanyakkan dairpada jualan ini adalah daripada ‘repeat order’.

Jadi seronok tak ?

Kenapa anda nak lepaskan potensi pelanggan yang sangat ramai untuk anda jadikan satu income yang berulang-ulang.

Jadi..

Kalau anda berminat untuk tahu dengan lebih lanjut tentang perkara ini, saya ada sediakan produk, teknik pemasaran, support, latihan online dan offline yang sangat fleksibel dan sesuai dengan anda yang bekerja sebagai Courier Service.

Apa yg anda kena buat ialah anda hanya perlu contact saya dan saya akan terangkan macam mana potensi income yang anda boleh dapat melalui strategi dalam keadaan anda bekerja.

💰 Facebook Passive Income Community (Masuk Percuma)

Facebook Group Passive Income Community (PIC) ialah mastermind group yang menghimpunkan ramai peniaga yang nak capai impian masing-masing. Saya adakan kelas tentang marketing, sales dan cara kembangkan bisnes ke tahap yang lebih tinggi. Jom sertai kami.

🚻 Facebook Amin Kamarudin – (Like & Follow Saya)

Belajar secara percuma cara bina bisnes dari rumah dalam FB Live saya setiap minggu. Anda perlukan motivasi untuk terus semangat dalam apa yang anda buat.

🔮 Instagram Amin Kamarudin – (Follow Saya)

Dapatkan tips bisnes dan motivasi harian dari Ig saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *