Ni Lah 2 Sebab Utama Orang Tak Berjaya Bina Channel YouTube

2 sebab utama punca utama yang kebanyakan orang yang belajar pasal youtube ni tidak berjaya membina channel dengan betul di peringkat awal.

Sebenarnya memang takdek orang yang boleh buat cara betul di peringkat awal tapi gagal membina channel. Tonton video di bawah sampai habis.




Sila klik link ini untuk [Penerangan Bisnes]

Ni Lah 2 Sebab Utama Orang Tak Berjaya Bina Channel YouTube

Saya rasa bertanggajawab untuk bantu ramai orang yang mungkin sekarang sedang mencari cara untuk naikkan jualan, untuk besarkan income, dengan channel youtube. Mungkin dah pernah belajar atau pernah tengok tapi tidak dapat hasil. Pada saya sangat rugi kalau kita tahu channel tu bagus, benda tu ramai orang spend masa dekat situ tapi mungkin kita terlepas pandang menyebabkan kita tak dapat hasil.

Dekat youTube ni kita takdek taknik-teknik yang hebat tapi semuanya basid. Youtuber yang besar-besar naik kebanyakkan buat benda basid sahaja, bukan benda yang terlalu hebat sangat.

Ada yang join saya last week dengan modal yang rendap sahaja dalam Rm400 dan dapat lebih kurang 6 produk dan pagi tadi saya dan class dengan dia untuk ajar dia untuk rancang bisnes ni supaya dia boleh capai target, target dia dalam Rm10,000 sebulan jadi nk buat tu bukan benda yang susah.

kenapa orang tak boleh bina youtube dengan agresif pada peringkat awal. Benda ni biasa, bukan dalam buat video sahaja tapi orang lebih suka untuk jadi sempurna. Contohnya kita tengok berita atau tv orang dah rakam dan orang yang baca berita dekat tv tu sebelum ni dia dh masuk macam-macam acara dan ujian sebelum jadi pembaca berita. Kita ni yang baru nak mula buat youtube kita nak terus baca sempurna macam dia. Bukan tak boleh ada orang boleh tapi kebanyakkan orang tak boleh sebab bila kita buat pertama kali pada peringkat awal kita hadap camera, kita gugup, nk biasakan diri atau dengan camera memang ambik masa.

Nak sempurna, nak lengkap, nak ada mic, nak ada camera hebat. Bila kita banyak belajar tentang tu aktiviti tak buat pun tapi banyak buat persediaan sahaja. Jadi kita banyak habiskan masa jadi apa yang kita kena buat kita kena terima yang kita bermula dalam keadaan yang kurang pengalaman jadi kita kena terima proses yang kita nak lalui dalam produk nak membina youtube ni.

Apa orang belajar itu dan ini tapi akhirnya tak buat jugak jadi bila tak buat rugilah. Ada satu kisah dalam tahun 2014, saya ada team yang dia segan nak buat youtube sebab dia cakap muka dia kurang cantik padahal muka dia dan cantik. Sebab sebelum ni dia ada masalah jeragat yang teruk tapi waktu tu dia dah takdek jeragat dah hanya ada jerawat satu dua tapi dia rasa dia tak cantik. Ini contoh-contoh yang nak sempurna jadi bila dia rasa dia tak cantik partner saya Master Ziela dia tunjuk satu vedio youtube dalam video tu orang lagi kurang cantik daripada agent saya tu. Jadi baru dia perasan sebab cantik ni subjektif yang penting content tu apa yang kita cerita macam mana kita deliver. Sebab orang tengok video kita orang nak selesaikan masalah jadi masalah tu kita tak boleh selasaikan dengan rupa semata-mata. Kita kena bercakap, ada lenggok bahasa dan benda ni perlukan latihan dan pengalaman. Lagi lambat kita muka lagi lambat kita kuasai.

Bila agent saya tengok video tu dia jadi yakin, lepas tu dia terus buat video. Video pertama dia yang awal-awal tu dia langsung tak terbayang pun boleh dapat sales. Daripada situ dia mula percaya yang sebenarnya kita kita bermula sahaja. Kita tak perlu jadi hebat dulu baru nak mula, nak jadi hebat tu perlukan masa. Orang yang hebat dia bermula dengan tidak hebat. Orang yang hebat bermula dengan gagap, cakap banyak aa, emm, uu dan macam-macam jadi kita kena terima itu sebagai pelajaran benda yang kita kena hadap di peringkat awal.

Benda ni sebenarnya kita kena ambil macam praktikal jadi bila kita nak buat sesuatu ada satu pepat “20 jam, 1 jam di atas padang di lapangan kita buat aktiviti tu 1 jam di palangan/padang lebih baik daripada kita belajar teori 20 jam”. Maksudnya penting bila kita buat supaya kita dapat rasa macam mana nak buat.

2. Suka lambat-lambatkan

Kita tahu kita boleh buat tapi kita sengaja melambat-lambatkan dan kita guna planning, kita juga alasan nak belajar lagi sebagai alasan supaya kita tak buat sekarang. Dah jadi macam budaya mungkin dari kecik kita suka tangguh jadi benda tu jadi rugi. Kalau kita buat video hari ni mungkin video kita boleh rangking jadi kita boleh dapat duit cepat daripada kita tunggu dan tunggu jadi rugi masa. mungkin juga kita tunggu untuk tahu semua pasal sesuatu benda baru kita nak buat. Contohnya kita nak ada kemudahan untuk buat video jadi benda tu melambatkan.

Kalau saya tengok youtuber-youtube dunia mereka mula dengan bilik yang kecik tau fon dia letak dekat cermin jadi guna cahaya semula jadi. Youtuber yang dah ada 100,000 atau juta subscribed masih gunakan cahaya semulajadi. Barang 5 tahun dulu adalah set yang sama, sebab bagi dia benda tu bukanlah benda yang penting yang menjadikan video tu viral yang penting content apa yang di cakap. Jadi kita kena fokus banyak dekat situ kalau kita nak mula bina channel youtube yang baik. Sila klik link ini untuk [Penerangan Bisnes]

 

handle rejection

Kelas Online Percuma Dalam Komuniti Bisnes Ultimate

Jangan lupa klik di link di bawah. Komen, share dan subscirbe dengan kawan-kawan anda yang lain untuk manfaat bersama.

💰 Facebook Passive Income Community (Masuk Percuma)

Facebook Group Passive Income Community (PIC) ialah mastermind group yang menghimpunkan ramai peniaga yang nak capai impian masing-masing. Saya adakan kelas tentang marketing, sales dan cara kembangkan bisnes ke tahap yang lebih tinggi. Jom sertai kami.

🚻 Facebook Bisnes Ultimate – (Like & Follow Saya)

Belajar secara percuma cara bina bisnes dari rumah dalam FB Live saya setiap minggu. Anda perlukan motivasi untuk terus semangat dalam apa yang anda buat.

🔮 Instagram Amin Kamarudin – (Follow Saya)

Dapatkan tips bisnes dan motivasi harian dari Ig saya.

YouTube Bisnes Ultimate(Youtube Saya)

 

 

 

 

carian berkaitan:

youtube, youtuber, channel, cara buat youtube

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.