Skip to content

Strategi Pemasaran Yang Tidak Akan Gagal. Saya Dah Berjaya

Macam mana saya tukar marketing yang gagal kepada marketing yang berjaya, saya bermula dari peniaga kecik dan semua orang kebanyakan mula dengan peniaga kecil. Kalau besar-besar tu lain cara dia denhan kos, marketing lain caranya.

Kebanyakan dari kita adalah peniaga kecil dan sedang nak jadi besar, betul ? Tonton video di bawah sampai habis.

https://youtu.be/a1OYQFUSY80

Sila klik link ini untuk [Penerangan Bisnes]

Strategi Pemasaran Yang Tidak Akan Gagal. Saya Dah Berjaya

Saya Amin Kamarudin dari bisnes ultimate dan saya bantu ramai peniaga untuk bina pendapatan lumayan dengan modal yang rendah dan kebanyakan jugak adalah pelajar.

Jadi dalam dunia sekarang saya rasa tidak perlu bagitau kenapa pelajar mencari pendapatan sendiri. Saya jumpa cara ni selepas banyak kali saya gagal, semoga dapat manfaat dari cerita saya ni.

strategi pemasaran

Buat permasaran, anda akan post poster, story, marketing dan bahan-bahan lain. Sebenarnya anda ada respon minimum respon yang kita dapat adalah like dari kawan-kawan kita dan mungkin ada yang komen dan jarang-jarang untuk share posting kita.

Sepanjang kita buat marketing akan ada orang tanye bisnes apa, produk apa atau kalau kita buat whatsapp status mesti akan ada orang tanya tapi kenapa kita rasa kita gagal.

Kita rasa gagal sebab apa ? Sebab tidak mungkin pertama tidak ada sales, mungkin cara kita buat sales tu kita tak faham pun. Kita nak semua yang kita contact semua nak orang beli tapi proses buat sales bukan macam tu sebab pertama kali kita contact biasanya sebanyak 2% sahaja orang beli. Maknyanya orang dalam keadaan darurat je yang nak, jadi lagi 98% lagi dekat mana ? Dengan follow up yang kita buat kemudian.

Pertama takdek sales bukan itu takdek orang pm tapi orang tak faham, orang tanya tu mungkin dia perlu masa jadi kita sebagai penjual kena follow up 5 hingga 8 kali.

Strategi pemasaran

Kedua, mungkin ada orang beli mungkin juga kita dapat dapat pelanggan tapi kita rasa gagal dekat marketing kita sebab pelanggan tu beli sekali je. Bayangkan sekali setahun atau sekali tu je dia beli jadi macam mana kita nak dapat income yang berterusan dan banyak. Kalau pelanggan tu beli setiap bulan kita akan rasa kita ada banyak pelanggan sebab 12 kali dia beli dalam setahun atau lebih. Banyakkan kita ada 5 pelanggan yang beli setiap bulan, 12×5 kita ada 60 kali belian jadi sales kita banyak dan kita akan rasa marketing kita tak gagal.

Saya marketing biasa-biasa sahaja, permulaan bisnes semua orang buat marketing biasa-biasa dan yang pasti kena konsisten posting setiap hari. Pilih tempat marketing yang kita selesa dan kita boleh konsisten. Jadi daripada marketing kita tu memang akan ada like, komen atau share. Dari sini kita kena tukar kepada proses dan kena belajar macam mana nak approve, bertanya dan berkongsi.

Zaman sekarang takdek sangat orang pm, terus pm nak beli tu sikit sangat. Walaupun orang pm pun dia tak beli terus sebab dia kena apa proses-proses follow up yang seterusnya. Follow up dan kena ada repeat order sebab bila produk ada repeat order kita akan rasa seronok.

Macam dulu saya buat jualan saya jual serunding banyak boleh buat sales tapi bila takdek repeat kita rasa marketing kita gagal. Isunya sebenarnya bukan marketing sangat tapi isunya adalah repeat order tu. Bila repeat order tak belaku semua benda kita rasa sia-sia. Kita pun rasa penat nak berniaga kalau orang beli sekali je jadi inilah apa yang saya nak kongsi daripada kisah yang saya tukar daripada dulu buat marketing, posting dan Ads tapi orang beli sekali je atau kadang-kadang orang tak bali langsung sebab kita tak faham proses follow up tu sebab tu sebahagian daripada proses sales.

Konsisten pula adalah sebahagian daripada kebahagian marketing tapi kena tengok jugak cara kita konsisten tu macam mana. Adalahkah konsisten tu bercabang-cabang kejap pasal produk ni sekejap pasal produk tu jadi pening kita punya market sebab pening dengan kita punya strategi.

 

handle rejection

Kelas Online Percuma Dalam Komuniti Bisnes Ultimate

Jangan lupa klik di link di bawah. Komen, share dan subscirbe dengan kawan-kawan anda yang lain untuk manfaat bersama.

💰 Facebook Passive Income Community (Masuk Percuma)

Facebook Group Passive Income Community (PIC) ialah mastermind group yang menghimpunkan ramai peniaga yang nak capai impian masing-masing. Saya adakan kelas tentang marketing, sales dan cara kembangkan bisnes ke tahap yang lebih tinggi. Jom sertai kami.

🚻 Facebook Bisnes Ultimate – (Like & Follow Saya)

Belajar secara percuma cara bina bisnes dari rumah dalam FB Live saya setiap minggu. Anda perlukan motivasi untuk terus semangat dalam apa yang anda buat.

🔮 Instagram Amin Kamarudin – (Follow Saya)

Dapatkan tips bisnes dan motivasi harian dari Ig saya.

YouTube Bisnes Ultimate(Youtube Saya)

 

 

 

 

carian berkaitan:

strategi pemasaran, cara buat duit, konsisten dalam bisens, bisnes network marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *